Hopeakorut

Hopeakorut ovat aina tyylikäs valinta. Erityisen hyvin hopeaisten korujen sanotaan sopivan viileää päävärityyppiä edustaville ihmisille. Värityyppi määritellään ihon, hiusten ja silmien värin perusteella. Kultakoruihin verrattuna hopeakorut ovat usein hieman edullisempia, joten saman rahasumman sijoittamalla voi saada vaikkapa erityisen tyylikästä designia.

Hopeakorujen tyypit ja luokittelu

Hopeakorut muodostuvat yleensä hopean ja kuparin seoksesta. Yleisimmin käytetään niin sanottua 925- eli sterlinghopeaa. Uushopea taasen tarkoittaa alpakkaa, joka on kuparin, nikkelin ja sinkin seos. Tummumisen estämiseksi hopeiset korut voidaan rodinoida eli pinnoittaa. Hopeisten korujen pinnoituksessa käytetään yleensä puhdasta hopeaa.

Hopeakorujen hoito

Hopeakorut kestävät käytössä sukupolvelta toiselle vain, jos niitä huolletaan säännöllisesti ja säilytetään oikein. Hopeasormukset kannattaa ottaa pois ennen käsien pesemistä, ja kaikki korut poistaa ennen saunomista. Kalevala Korulla on oma korjauspalvelu, jonne jälleenmyyjäliikkeet voivat lähettää asiakkaidensa koruja huollettaviksi. Hopeakoruja voidaan maksua vastaan esimerkiksi puhdistaa, kiillottaa ja hopeoida ja niille voidaan tehdä pieniä korjaustoimenpiteitä, kuten juotostöitä. Korvakoruihin voidaan vaihtaa mekanismi, irtokoukut tai tausta, ja riipuksia pystytään muuttamaan rintakoruiksi. Rannekoruja ja käätyjä voidaan punoa. Sormusten kokoa on myös mahdollista muuttaa sekä pienemmäksi että suuremmaksi.

Hopeinen sormus. (kuva: Mark Somma CC-BY)

Hopeinen sormus. (kuva: Mark Somma CC-BY)

Hopeakoruja on hyvä huoltaa silloin tällöin myös kotona. Hieman tummuneet korut voi puhdistaa erityisellä hopean puhdistukseen tarkoitetulla liinalla. Jos korut ovat päässeet tummumaan enemmän, kannattaa käyttää maltillisesti hopeanpuhdistusainetta. Korut pyyhitään pehmeällä kankaalla, joka on kastettu puhdistusaineessa. Lopuksi korut hangataan puhtaaksi ja pestään vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Mikäli koru on oksidoitu, nestemäisiä puhdistusaineita ei kannata käyttää. Jos koruissa on kiviä, on huolehdittava, ettei niitä hankaa puhdistusaineella. Hopeakorut voi puhdistaa helposti myös siten, että laittaa ne foliolla vuorattuun kulhoon, jossa on lämmintä vettä ja ruokasuolaa tai -soodaa. Vähän tummuneet hopeakorut puhdistuvat muutamassa minuutissa, mutta runsaasti tummuneet korut vaativat pidemmän liotusajan.

Hopeakorujen ostaminen

Hopeakoruja ostettaessa on hyvä varmistaa, että niissä on asianmukaiset leimat. Kannattaa kuitenkin huomioida, että alle 10 grammaa painavia hopeatuotteita ei tarvitse leimata.