Kellot

Kello on varsinkin miehille yleisin koru ja asuste, jonka käyttöön totutaan jo varhain. Monet lapset saavat ensimmäisen kellonsa viimeistään aloittaessaan koulun. Kellojen suosio ei yllätä, sillä valikoima on nykyään erittäin laaja ja monipuolinen. Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun: värikkäitä muovisia, pelkistetyn tyylikkäitä, timantein koristeltuja, sporttisia, klassisia, viimeisintä muotia mukailevia… 

Rannekellojen luokittelu

Rannekelloa hankittaessa kannattaa miettiä, onko tarkoituksena ostaa kello puku- eli juhlakelloksi, arki- eli työkelloksi vai vapaa-ajankelloksi. Pukukellojen päätarkoituksena on näyttää edustavalta, joten ne eivät välttämättä ole esimerkiksi vesitiiviitä. Arkikellojen tulee puolestaan kestää jokapäiväistä kulutusta. Vapaa-ajan kelloiksi luetaan taasen esimerkiksi edulliset, vaatteiden mukaan vaihdeltavat asustekellot ja urheilukäyttöön tarkoitetut aikaraudat.

Kellojen materiaalit

Kelloja valmistetaan useista eri materiaaleista. Varsinkin nuorten naisten keskuudessa trendikkäät, värikkäät Jet Set -, Triwa- ja Ice-Watch -asustekellot ovat suosittuja. Jet Set valmistaa kellonsa kumista ja silikonista, Triwa PC-muovista ja Ice-Watch polykarbonaatista. Myös monet lastenkellot ovat muovia. Messingin kaltaisista halvoista metalliseoksista tehdään edullisia kelloja arkikäyttöön. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kellot ovat lujia ja kestäviä, joten ne sopivat hyvin kovaankin käyttöön. Titaanin valttina on kestävyyden lisäksi keveys ja allergisoimattomuus. Ruostumattomasta teräksestä ja titaanista valmistetuista kelloista saadaan myös yleensä poistettua niihin käytössä syntyneitä jälkiä. Kullasta ja platinasta valmistetaan pääasiassa arvokelloja, jotka eivät välttämättä sovellu jokapäiväiseen käyttöön.

Rannekkeet ja näytöt

Rannekkeet voivat olla edellä mainittujen materiaalien lisäksi myös kankaisia tai nahkaisia. Nahkaranneke tuntuu miellyttävältä, mutta likaantuu ja kuluu helposti. Toisaalta sen saa vaihdatettua helposti ja edullisesti uuteen. Näytöissä käytetään yleisimmin kahta eri tyyppistä lasia, erittäin kestävää safiiri- ja rikkoutuessaan murentumatonta mineraalilasia. Edullisempien kellojen näytöt on monesti tehty iskuja kestävästä, mutta helposti naarmuuntuvasta akryylista.

Swatch Skin Classic -rannekello, jonka tausta on läpinäkyvä. (kuva: Mk2010 CC-SA)

Swatch Skin Classic -rannekello, jonka tausta on läpinäkyvä. (kuva: Mk2010 CC-SA)

Ajan ilmaiseminen

Aika voidaan ilmoittaa analogisella näytöllä eli viisareilla tai digitaalisesti LCD-näytöllä. Nykyään monissa malleissa on molemmat näytöt. Joissakin analogisissa näytöissä on käytetty arabialaisia, toisissa roomalaisia numeroita. Joskus numeroita ei näytetä lainkaan, vaan tilalla on esimerkiksi pisteitä tai viivoja. Toisissa kellomalleissa on käytetty vain indeksimerkintöjä, eli ainoastaan täystunnit on merkitty kellotauluun.

Rannetietokoneet

Peruskelloissa ei välttämättä ole edes sekuntiviisaria. Monimutkaisimmissa malleissa voi olla lukuisia lisätoimintoja, kuten kompassi, GPS-paikannin, kronografi eli ajanottomahdollisuus, ikuinen kalenteri, joka huomioi kuukausien pituudet ja karkausvuodet ja kuun eri vaiheet osoittava kuunkiertonäyttö. Osa kelloista pystyy näyttämään kahden aikavyöhykkeen aikaa. Monimutkaisia malleja nimitetäänkin toisinaan myös rannetietokoneiksi.

Mekaaniset, sähkö- ja automaattikellot

Mekaaninen kello viritetään käsin, kun taas kvartsi- eli sähkökellot toimivat paristolla tai akulla. Automaattikellot käyvät kantajansa tuottamalla liike-energialla, jota varastoituu kelloon. Näin ollen kello toimii käyntivaran avulla jopa kolme vuorokautta, vaikkei se olisikaan ranteessa. Citizenilla on erityisiä Eco Drive -kellomalleja, joiden paneelit keräävät ja varastoivat valoenergiaa litiumakkuun. Niiden patteria ei tarvitse vaihtaa kuin hyvin harvoin. Mekaanisten kellojen valttina on ekologisuus, mutta paristokellot ovat tarkempia ja vaivattomampia käyttää.

Rannekellojen hinnat ja huolto

Kellojen hintahaarukka vaihtelee paljon. Laadukkaimpien kellomerkkien, kuten Rolexin, hienoimmat mallit maksavat jopa kymmeniätuhansia euroja. Monilla tunnetuilla muotitaloilla, kuten Dolce & Gabbanalla, Emporio Armanilla ja Guccilla, on omat kellomallistonsa sekä naisille että miehille. Edullisimmillaan varsin käypän asustekellon saa hankittua kuitenkin muutamalla kymmenellä eurolla. Kelloja ei kannata alkaa huoltaa itse, vaan esimerkiksi pattereiden vaihtaminenkin on syytä jättää kellosepälle.

Rolex Submariner

Rolex Submariner