Kultakorut

Kultaa on pidetty vuosituhansien ajan arvokkaana materiaalina. Upea, hohtava kiilto ja kaunis väri ovat vetäneet puoleensa ihmisiä kautta aikojen. Koska kulta säilyttää hyvin arvonsa, kultakorut ovat yhä edelleen hyvä ja kannattava sijoitus. Laadukas kultakoru on erinomainen ja pitkäikäinen lahja, jota saaja arvostaa varmasti. Erityisen hyvin kultaisten korujen sanotaan sopivan lämmintä päävärityyppiä edustaville ihmisille. Värityyppi määritellään ihon, hiusten ja silmien värin perusteella.

Kultakorujen tyypit ja luokittelu

Kultakorut muodostuvat yleensä puhtaan kullan, hopean ja kuparin seoksesta, sillä kulta on yksinään liian pehmeä materiaali. Keltakultaa arvokkaampaa valkokultaa saadaan sekoittamalla keltakultaan joko palladiumia tai nikkeliä. Valkokultaisissa koruissa voidaan toisinaan käyttää seosmetallina myös hopeaa, kuparia, platinaa tai sinkkiä. Punakulta on kullan ja kuparin seos – mitä enemmän kuparia käytetään, sitä punaisempi väri saadaan. Viherkulta taasen on kullan ja hopean seos. Nimestään huolimatta se on tavallisesti hieman kellertävää, eikä puhtaan vihreää. Koruissa voidaan yhdistellä eri kultalaatuja, jolloin sävyillä voidaan leikitellä ja korostaa yksityiskohtia.

Kultakorut luokitellaan niiden kultapitoisuuden perusteella. Yksi karaatti on 1/24 massasta, eli esimerkiksi 24 karaatin kultakorussa on 75 prosenttia kultaa. Tyypillisesti saatavilla on 9, 14, 18 ja 24 karaatin kultakoruja. Kultapitoisuus selviää korussa olevasta leimasta. Mitä enemmän kultaa on käytetty, sitä pehmeämpää ja näin ollen myös helpommin naarmuuntuvaa korujen materiaali on.

14 karaatin kultaiset vihkisormukset. (kuva: Jeff Belmonte CC-BY)

14 karaatin kultaiset vihkisormukset. (kuva: Jeff Belmonte CC-BY)

Kultakorujen hoito

Kultakorut kestävät käytössä sukupolvelta toiselle vain, jos niitä huolletaan säännöllisesti ja säilytetään oikein. Kultasormukset kannattaa ottaa pois ennen käsien pesemistä, ja kaikki korut poistaa ennen saunomista. Kalevala Korulla on oma korjauspalvelu, jonne jälleenmyyjäliikkeet voivat lähettää asiakkaidensa koruja huollettaviksi. Kultakoruja voidaan maksua vastaan esimerkiksi puhdistaa, kiillottaa ja kullata ja niille voidaan tehdä pieniä korjaustoimenpiteitä, kuten juotostöitä. Sormusten kokoa on myös mahdollista muuttaa sekä pienemmäksi että suuremmaksi.

Kultakoruja kannattaa huoltaa silloin tällöin myös kotona. Puhdistusta varten on olemassa erityisiä kullanpuhdistusaineita, joita myydään ainakin kultasepänliikkeissä. Korut voi pestä myös tavallisella astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä, ja tarvittaessa apuna voi käyttää pientä harjaa. Mikäli koruissa on jousilukkoja, niitä ei saa liottaa, sillä muuten jousi voi löystyä.

14 karaatin valkokultaa oleva timanttisormus. (kuva: Mark Somma CC-BY)

14 karaatin valkokultaa oleva timanttisormus. (kuva: Mark Somma CC-BY)

Kultakorujen ostaminen

Kultakoruja hankittaessa kannattaa miettiä käyttötarkoitusta. Mikäli ajatuksena on ostaa arkikäyttöön sopiva koru, kuten kihla- tai vihkisormus, tulee sen olla hyvin kestävä. Jos korua on tarkoitus pitää lähinnä juhlissa, kestävyydellä ei ole yhtä suurta merkitystä. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, etteivät esimerkiksi hyvin ohuet ja ontot korut kestä jokapäiväistä käyttöä. Kultakorua ostettaessa on myös hyvä tarkistaa, että siitä löytyy asianmukaiset leimat. Kannattaa kuitenkin huomioida, että alle gramman painavia kultatuotteita ei tarvitse leimata.