Lävistyskorut

Lävistysten avulla voi tuoda esille persoonallisuuttaan ja korostaa sitä. Kehon koristeleminen on myös erinomainen keino itsensä ilmaisemiseen. Toiset hankkivat lävistyksen muistoksi tärkeästä tapahtumasta tai hetkestä, mutta joillekin ne ovat vain asuste muiden joukossa. Erilaisia lävistyskoruja on tarjolla valtavasti, joten tyyliään voi muuttaa fiiliksen mukaan vaikkapa räväkästä tyttömäiseksi.

Lävistyskorujen materiaali

Käytettyjen materiaalien laatu on erityisen tärkeää lävistyskorujen kohdalla, sillä huonolaatuiset korut voivat aiheuttaa esimerkiksi yliherkkyyttä. Syynä yliherkistymiseen voi olla vaikkapa liialliselle nikkelille tai koboltille altistuminen. Varsinkin ensimmäistä lävistystään ottavien kannattaa tämän vuoksi kiinnittää huomiota käytetyn korun materiaaliin. EU on määritellyt laatustandardit, joissa on luonnehdittu muun muassa ensilävistyksissä käytettävissä koruissa sallitut nikkelipitoisuudet. VTT ja terveysviranomaiset valvovat säädösten toteutumista testein. Lävistäjien pitäisi pyydettäessä pystyä esittämään testilausunto.

Ensimmäiseen lävistykseen kannattaa valita mieluiten titaani- tai teräskoru. Myös kultaiset korut sopivat erinomaisesti ensilävistyksiin, mutta koru kannattaa vaihtaa kultaiseksi vasta haavan parantumisen jälkeen. Se saattaa näet tummua avohaavan kanssa kosketuksiin joutuessaan. Hopeiset korut keräävät taasen paljon bakteereja ja likaa, sillä hopea on melko huokoista. Hopea saattaa myös värjätä ihon vihertäväksi, joten sitä ei suositella ensilävistyskorujen materiaaliksi.

Lävistyskoruja valmistetaan myös esimerkiksi puusta, luusta, Pyrex-lasista, kivestä, muovista ja silikonista. Tarjolla on muun muassa koruja, jotka on koristeltu Swarovskin kristalleilla. Saatavissa on myös erilaisia lisäosia, kuten uv-palloja ja koristeriipuksia rengaskoruihin ja kukkia, timantteja ja piikkejä tappeihin. Hinnat vaihtelevat laidasta laitaan, sillä hankkia voi myös vaikkapa erittäin laadukkaita, käsintehtyjä uniikkikoruja.

Erilaiset lävistykset ja niissä käytetyt korut

Kannattaa selvittää etukäteen lävistysliikkeiden ikärajakäytännöt kunkin lävistyksen kohdalla, sillä ne vaihtelevat. Perinteisistä korvanlehtilävistyksistä puhutaan usein reikien ottamisena korviin. Korvanlehtien lävistyksen voi hankkia ammattiliikkeiden lisäksi esimerkiksi kultasepänliikkeissä ja joissakin kampaamoissa. Korvissa voidaan lävistää myös useita muita kohtia, kuten tragus eli keskikohdan sisäsyrjän nipukka.

Huulilävistyksiä on olemassa useanlaisia. Niistä tunnetuimmat lienevät niin kutsuttu labret eli alahuulen lävistys ja madonna eli ylähuulen sivuun tehty lävistys. Smiley puolestaan on suuhun, ylähuulen alla olevaan jänteeseen tehty lävistys. Huulilävistys tehdään sijainnista riippuen joko tapilla tai renkaalla.

Kielilävistyksiä. (kuva: Tommy T CC-SA)

Kielilävistyksiä. (kuva: Tommy T CC-SA)

Kielilävistys laitetaan yleensä kielen keskiosaan ja joskus harvoin myös kärkeen tai sivulle. Sivuosan lävistystä kutsutaan wiperiksi. Kielen koosta riippuen lävistyksiä on halutessaan mahdollista ottaa useampia. Kannattaa kuitenkin mainita asiasta, jotta lävistäjä osaa suunnitella ensimmäisen lävistyksen paikan siten, että tilaa jää vielä uusille lävistyksillekin.

Nenälävistyksiä tehdään esimerkiksi nenän sivuosaan, jossa käytetään rengasta, labret-korua tai koukullista nenänappia. Myös nenän keskiosan rusto eli septum voidaan lävistää renkaalla, tapilla tai hevosenkengän muotoisella korulla. Niebuhriksi tai bridgeksi kutsutaan nenänvarteen tehtyä lävistystä, jossa on tapit. Unicorniksi nimitetään puolestaan pystysuorassa olevaa niebuhr-lävistystä.

Napalävistyksissä käytetään banaanin tai hevosenkengän muotoista korua tai pallolukollista rengasta. Niska- eli nape-lävistys tehdään surface bar -korulla, johon saa ruuvattua erilaisia piikkejä tai muita koristeitä. Lisäksi voidaan lävistää muun muassa silmäkulma, poski ja nänni sekä eri paikkoja genitaalialueella. Silmäkulmassa käytetään tappia tai rengasta, poskessa pitkää barbell- tai labret stud -korua tai bioplast-muovikorua ja nännissä tappia tai rengasta.

Lävistysten ja lävistyskorujen hoito

Lävistys kannattaa teettää vain luotettavassa ja vastuullisessa liikkeessä, jossa hygieniasta pidetään huolta. Rustoon tehtyjen lävistysten paranemisaika on pitkä, yleensä puolisen vuotta, kun taas esimerkiksi huulilävistys parantuu tavallisesti kuukaudessa tai parissa. Lävistystä tulee huuhtoa paranemisen ajan päivittäin puhtaalla, lämpimällä vedellä. Desinfiointiainetta ei tarvitse käyttää useimmissa lävistyksissä, sillä se kuivattaa ihoa ja hidastaa haavan paranemista. Lävistyksen koskemista kannattaa välttää, ja korua ei saa poistaa ennen haavan parantumista.

Uusi koru tulee puhdistaa aina ennen käyttöönottoa. Puhdistusaineena voi käyttää materiaalista riippuen lämmintä vettä ja saippuaa tai mietoa antiseptistä liuosta. Hopeisia ja kultaisia lävistyskoruja kannattaa puhdistaa ja säilyttää samalla tavalla kuin muitakin hopea- ja kultakoruja. Lisätietoa voi lukea tältä sivustolta hopea- ja kultakoruja käsittelevistä osioista.

Lävistyskorujen ostaminen

Lävistyskoruja voi ostaa esimerkiksi lävistysliikkeiden omista nettikaupoista ja muista nettiliikkeistä. Monien myymälöiden koruvalikoima on erittäin laaja ja vaihtuu usein, joten liikkeiden nettikatalogit ovat paras tapa tutustua uusimpaan tarjontaan. Lävistyskoruja kannattaa ostaa vain luotettavista nettikaupoista, jolloin tuotetiedot vastaavat todellisuutta esimerkiksi materiaalien osalta. Myös korujen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esimerkiksi huonosti tehdyn hiontatyön takia koru saattaa hangata. Ennen tilausta on hyvä varmistaa, että koru on kooltaan sopiva – tappi ei esimerkiksi saa olla liian lyhyt tai pitkä.

Nenälävistyksiä ja madonna. (kuva: ButterflySha CC-BY)

Nenälävistyksiä ja madonna. (kuva: ButterflySha CC-BY)