Sormukset

Sormus koristaa monen naisen ja miehen kättä. Se on kihloihin ja naimisiin menemisen myötä useille myös elämän tärkein koru, jonka valitsemiseen on käytetty paljon aikaa ja rakkaita ajatuksia. 

Sormusten mallit ja hinnat

Sormuksia valmistetaan lukuisina erilaisina malleina, jotka vaihtelevat etenkin uniikkikorujen kohdalla paljon. Kolme yleisintä muotoa ovat puolipyöreä, poikkileikkaukseltaan tasainen eli flakkasormus ja tasainen, mutta pehmeämuotoinen tynnyrimalli. Samasta sormusmallista on monesti saatavilla useita leveysvaihtoehtoja, joista voi valita mieleisensä.

Sormusten hinta vaihtelee käytetyn materiaalin lisäksi mallin ja sen sisältämien erikoismuotoilujen, valmistamisen vaativuuden ja käytettyjen kivien laadun, koon ja määrän mukaan. Lisäksi hintaan vaikuttaa sormuksen leveys ja paksuus. Teetätetyt sormukset ovat luonnollisesti valmiin valikoiman sormuksia kalliimpia.

Sormusten hoito ja puhdistus

Jalometalliset sormukset kestävät käytössä sukupolvelta toiselle vain, jos niitä huolletaan säännöllisesti ja säilytetään oikein. Etenkin leveät sormukset keräävät epäpuhtauksia ja kaipaavat puhdistusta viikoittain. Sormukset on hyvä ottaa pois käsistä käsienpesun ajaksi, jotta myös niiden alle jäävä iho puhdistuu. Pinttynyt lika voi aiheuttaa ihoärsytystä ja tulehduksia. Sormukset kannattaa poistaa myös ennen saunomista, siivousta, ruuanlaittoa ja puutarhatöitä.

Kalevala Korulla on oma korjauspalvelu, jonne jälleenmyyjäliikkeet voivat lähettää asiakkaidensa koruja huollettaviksi. Varsinkin kultaiset sormukset naarmuuntuvat ja kuluvat käytössä, sillä kulta on melko pehmeä materiaali. Mattapintaisten kultasormusten kiiltäväksi kulunut pinta voidaan kunnostaa, ja sormuksen kokoa voidaan muuttaa pienemmäksi tai suuremmaksi.

Kultasormuksia voi puhdistaa kullanpuhdistusaineella, jota myydään ainakin kultasepänliikkeissä. Korut voi pestä myös tavallisella astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä, ja tarvittaessa apuna voi käyttää pientä harjaa. Hieman tummuneet hopeasormukset saa puhtaaksi hopean puhdistukseen tarkoitetulla liinalla. Jos korut ovat päässeet tummumaan enemmän, kannattaa käyttää maltillisesti hopeanpuhdistusainetta. Sormukset pyyhitään pehmeällä kankaalla, joka on kastettu puhdistusaineessa. Lopuksi korut hangataan puhtaaksi ja pestään vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Mikäli sormus on oksidoitu, nestemäisiä puhdistusaineita ei kannata käyttää. Kivettömät hopeasormukset voi puhdistaa helposti myös siten, että laittaa ne foliolla vuorattuun kulhoon, jossa on lämmintä vettä ja ruokasuolaa tai -soodaa. Vähän tummuneet sormukset puhdistuvat muutamassa minuutissa, mutta runsaasti tummuneet korut vaativat pidemmän liotusajan.

Kiviä, timantteja ja muita jalokiviä sekä helmiä ei saa hangata puhdistusaineella, mutta silti myös niillä koristeltuja sormuksia on puhdistettava säännöllisesti. Kaikki jalokivet menettävät näet likaisina ja rasvaisina hohtoaan. Timanttikorut kannattaa säännöllisestä puhdistuksesta huolimatta käyttää vuoden, parin välein huollossa kultasepällä. Hän tarkistaa timanttien istutukset, sillä ne saattavat löystyä ajan mittaan, ja puhdistaa korut perusteellisesti ammattivälineillä.

(kuva: Nina CC-BY)

(kuva: Nina CC-BY)

Sormusten ostaminen

Sormuksia hankittaessa kannattaa miettiä käyttötarkoitusta. Mikäli ajatuksena on ostaa arkikäyttöön sopiva koru, kuten kihla- tai vihkisormus, tulee sen olla hyvin kestävä. Jos sormusta on tarkoitus pitää lähinnä juhlissa, kestävyydellä ei ole yhtä suurta merkitystä. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, etteivät esimerkiksi hyvin ohuet sormukset kestä jokapäiväistä käyttöä.

Sormusta hankittaessa kannattaa tutkia, onko se huolellisesti viimeistelty. Reunojen pitäisi esimerkiksi olla tasaiset. Mikäli sormuksessa on kiviä, niiden tulisi olla samaan suuntaan ja suoraan istutettu. Ostettaessa on myös hyvä tarkistaa, että sormuksessa on asianmukaiset leimat.

Jos sormus tulee lahjaksi, koon voi vaivihkaa mitata saajan ennestään käyttämästä sormuksesta. Koon mittaamista helpottamaan on tehty myös erilaisia muovisia ja pahvisia sormusmittoja. Sormuksien peruskokohaarukka on yleensä noin 16-18,5 millimetriä. Kihlasormuksissa vaihtelunvaraa on enemmän, tavallisesti kokovalikoima on 15-23 millimetriä. Useimmat liikkeet voivat kuitenkin teetättää valikoimassaan olevista sormuksista myös erikoiskokoja.

Sormuksen voi myös teetättää, jolloin saa varmasti ainutlaatuisen ja itsensä näköisen korun. Yllätysten välttämiseksi kannattaa kuitenkin pyytää etukäteen hinta-arvio – uniikkia korua kun ei voi palauttaa. Kannattaa myös pitää mielessä, että vanhasta perintökorusta voi muokata yksilöllisen sormuksen. Esimerkiksi Cambridgen herttuatar Catherinen sormessa kimmeltää William-puolison edesmenneen äidin kihlasormus.

Kihlasormukset

Kihlasormusten valinnassa ei kannata hötkyillä, onhan koruja tarkoitettu kannettavan ikuisesti. Kihlasormuksiin on tapana kaiverruttaa jokin teksti. Tekstin pituus ja tyyli riippuvat suuresti sormuksen koosta, ja toisinaan tilaa on vain hyvin vähän. Päivämäärän ja nimien tai nimikirjainten lisäksi jotkut haluavat liittää mukaan persoonallisemman tekstin. Lainaukset muun muassa musiikkikappaleista, elokuvista ja televisiosarjoista ovat suosittuja, kuten myös erilaiset latinankieliset lauseet. Hauska idea on kaiverruttaa toiseen sormukseen lause, joka jatkuu toisessa sormuksessa.

Vihkisormukset

Kuten kihlasormusten, myös vihkisormuksen valintaan kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä sitä on tarkoitus käyttää koko loppuelämä. Vihkisormusta hankittaessa on huolehdittava siitä, että se sopii yhteen kihlasormuksen kanssa. Turvallisin valinta on malliltaan samanlainen sormus, mutta kihlasormusta voidaan myös tarvittaessa muokata. Suosituin vihkisormusten materiaali on edelleen kulta, mutta myös kirurginteräksen, palladiumin, platinan ja titaanin käyttö yleistyy. Vihkisormusten kaiverruttaminen ei ole yhtä yleistä kuin kihlasormusten, sillä sulhanen ei monesti hanki lainkaan uutta sormusta.

Muodoltaan hieman kupera vihkisormus, jonka sisäpuoli on titaniumia ja ulkopuoli valkokultaa. Koristeena on timantteja. (kuva: Bence Fördős CC-SA)

Muodoltaan hieman kupera vihkisormus, jonka sisäpuoli on titaniumia ja ulkopuoli valkokultaa. Koristeena on timantteja. (kuva: Bence Fördős CC-SA)